Upp

Fotomässan i Stockholm – Europas största

Fotomässan, som är en del av den stora Stockholmsmässan, var i år en enda stor succé. Mässan, som är den största i Europa inriktad på foto, fotokonst och allt som hör till lockade hela 13 000 besökare under de dagarna som den pågick. I år var detta mellan 22 och 24 november och antalet personer och organisationer som hade valt att ställa ut montrar och bord på mässan detta år slog rekord. Trots att man hade utökat det totala utrymmet till över 2 000 kvadratmeter, var allt tillgängligt utrymme använt.

Kring 70 utställare deltog på mässan detta år och man slog faktiskt rekord totalt sett till försäljning. Detta skapade bland annat en storm på sociala medier och bloggar eftersom många inflytelserika människor inom media och sociala medier var på plats och slogs av vilken succé mässan var. Utöver rena utställningar och konstverk kunde besökarna även gå på fria seminarier och föreläsningar som tog upp intressanta och aktuella ämnen som till exempel vad ungdomar egentligen använder Instagram till och vart gränserna går för vad man faktiskt kan fånga med en modern digitalkamera.

Det som är intressant med en fotomässa som denna är att besökare får chansen att se och lära om både verktyget för skapandet, alltså själva tekniken och kamerorna, men också uppleva slutprodukten, det vill säga de färdiga bilderna och motiven. Läs mer om mässor i allmänhet på http://www.dohrns.se/.

Kamerarådgivning populärt inslag

Ett väldigt populärt inslag på årets mässa var just möjligheten att få känna på och testa de nyare kamerorna och ta del av den nya teknik som nu erbjuds kanske de allra mest avancerade modellerna. Besökarna var även välkomna att ta med sig den egna kameran till mässan för att få en genomgång av eller särskild hjälp med kamerans funktioner av riktiga proffs som hjälpte till med vilka frågor som helst. Detta inslag blev riktigt uppskattat av besökarna som stod i långa köer för att på svar och tips på något de funderade över angående deras egen kamera. Många kom till exempel med bekymmer så som hur man ska rengöra ojektivet eller andra delar på kameran utan att orsaka några skador.

För den som planerar att besöka Fotomässan nästa år kan det vara bra att till att börja med veta att den kommer hållas vid samma tidpunkt även år 2014. Alltså kommer den att gå av stapeln någon gång kring vecka 47 och förhoppningsvis även innehålla ännu fler uppskattade inslag nästa år.