Upp

Lär dig ta bättre bilder på semestern

Känner du att du inte riktigt kan fånga den känslan du var ute efter när du sedan bläddrar igenom bilderna från semestern? Det finns några enkla tips för att du ska kunna få ut mer av dina semesterbilder. Framför allt är det viktigt att du vågar testa dig fram genom att leka med kamerans olika funktioner, på så sätt kan du få ett bättre resultat. Nedan följer några enkla tips på vad du kan tänka på nästa gång du tar foton på din semester.

Hårdvara

Oavsett vilket motiv du tänkt fotografera går det inte att komma ifrån att mycket hänger på vilken kamera och objektiv du använder. Du kan komma långt med en mobilkamera i många fall, men ska man lyckas knäppa de där allra bästa bilderna behöver man faktiskt en systemkamera och ett ordentligt objektiv. Du kan hitta mer information om kameror på Gofoto.se

Ljus

Det absolut viktigaste du bör tänka på när du tar dina kort är vilket ljus du använder vid fototillfället. Om du är någorlunda uppmärksam har du säkert märkt vilken skillnad olika ljus kan göra. En bild tagen i solljus ger ofta ett professionellt intryck där det går att se detaljer lättare. Om du sedan jämför dessa bilder med de foton du tagit i mörker eller i dåligt ljus kan du se hur stor skillnaden verkligen kan vara. Vad som är ett snyggt foto är självklart subjektivt men det råder ändå en någorlunda samstämmighet när det kommer till vad som är ett bra kort.

I gryningen kan du ofta få ett snyggt ljus som inte heller är för starkt utan som ger en gemytlig känsla. Om du är väldigt seriös med ditt fotande kan det vara en bra idé att försöka få dig upp tidigt för att då ta de bästa bilderna. Det är också viktigt hur du använder ljuset: att fota i motljus ger sällan ett önskat resultat. Att ha ljuset i ryggen eller från sidan blir ofta bra.

Placering

Använd dig av en härlig blandning av olika vinklar och strukturer för att få bilder som har mer liv i sig. Kontraster ger ofta fina bilder. Tänk på var du ställer dig – och från vilken vinkel du fotar.

Rörelse

Att befinna sig på en stressig marknad med folk huller om buller i rörelse ger intressanta bilder. Ibland kan det vara önskvärt att fotografera en stilla solnedgång men det är oftast då rörelser är inblandade i fotot som det blir intressant. Rörelserna bidrar till en levande känsla med uttryck och liv. Om du har kunskaperna är det bra att se över dina slutarinställningar för att få motiven som är i rörelse att bli skarpa.

Tänk i nya banor

Istället för att ta samma bilder som alla andra tar hela tiden kan det vara spännande att tänka om lite. Ett exempel är bilder på stränder då det kan ge ett nytt perspektiv att ta bilden från vattnet upp mot stranden istället för tvärtom.