Upp

Modefotografiets begynnelse

Modevärlden består av flera olika delar, som alla måste fungera tillsammans för att ett modehus skall lyckas. Självklart kan inte modevärlden existera utan modeskaparna. Men en modeskapare måste ju också kunna visa upp sina kreationer, och det är där modellerna och de som fotograferar dem kommer in bilden. Modefotograferna får kanske inte lika mycket uppmärksamhet som kreatörerna och modellerna, men det är ingen tvekan om hur viktiga de är – något som både modehus och modetidningar är väl medvetna om.

Modefotografering uppstod snabbt efter att själva fotograferandet uppfanns, och det går inte att sätta något exakt datum på vad som är det första modefotografiet. Skillnaden mellan vad som är ett modefotografi och vad som helt enkelt bara är ett foto på en kändis är också relativt flytande. Men ett viktigt namn i sammanhanget är tidskriften Vogue. Vogue startades redan 1892, men det var under 1900-talets första årtionden man förvandlades till det modemagasin vi känner det som idag. 1914 anställde man sin första modefotograf på heltid, Adolph de Meyer. Meyer föddes 1868, inte helt klart var, och mycket vad gäller hans bakgrund är oklart. Men när han fick sin position på Vogue var han en sedan länge uppburen fotograf.

Att saker och ting gick snabbt i modefotografiets barndom visas inte minst av att Meyer mot slutet av sin karriär, på 1930-talet, hade svårt att få jobb. Från att ha gått från att vara världens möjligen första heltidsanställda modefotograf ansågs hans stil vara passé. För en modern betraktare är det dock där mycket av charmen med hans bilder ligger – de kommer från en annan tid, innan modefotografiet ännu funnit sin form. Här kan du se en del av Meyers foton och som en liten jämförelse kan man exempelvis titta på de betydligt mer vågade modellbilderna på http://www.swefox.se/.

Det har, minst sagt, skett en hel del under den här tiden inom modefoto.