Upp

Semesterbilder på sociala medier ökar risken för inbrott

Att vara på semester erbjuder bland de bästa och viktigaste möjligheterna för fotografi. Man har till exempel gott om tid att leka med sina kameror. Man gör roliga saker med familj och vänner som förtjänar att förevigas med ett klick. Eller så är man kanske ute och reser, och har helt plötsligt tillgång till massa nya, häftiga och vackra miljöer som kan bli fantastiska bilder. Särskilt om man lärt sig hur man tar riktigt bra semesterbilder.

När man tar en riktigt bra bild så är det klart att man vill dela med sig av den. Men det kan vara en bra idé att vänta med det tills man är hemma innan man lägger ut sina foton på sociala medier. Att lägga upp mycket semesterbilder via tjänster som t.ex. Instagram och Facebook kan nämligen locka inbrottstjuvar. Om du lägger upp en bild från Thailand vet inbrottstjuven att ingen är hemma, och ser det som ett utmärkt tillfälle att slå till.

Det hävdar åtminstone försäkringsbolaget If, som fått flera indikationer att inbrottstjuvar använder nätet för att spana ut inbrottsobjekt.

– Man ska inte vara rädd för att använda sociala medier, men tänk på att bilderna kan ses av vem som helst om du inte har reglerat det i dina sekretessinställningar, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

Så ut och fotografera i sommar! Men var försiktigt med vilka du visar bilderna för, i alla fall tills du kommit hem från semesterresan.