Upp

Ta bra produktfoton och få sakerna sålda

Har du försökt sälja något på en köp- och säljsajt, men inte fått några svar? Det kan bero på att du fotograferat sakerna på fel sätt. Vad många inte tänker på är nämligen det ligger mycket arbete bakom riktigt bra produktbilder. Ofta väger fotografierna faktiskt tyngre än själva annonstexten. Nedan får du några tips på hur du kan ta bättre produktbilder med något så enkelt som bra ljus.

Belys ditt föremål från alla vinklar

För att få till riktigt bra produktbildbilder är en fungerande ljussättning det absolut viktigaste. För att uppnå detta kan du med fördel använda dig av speglar. Vanliga bordsspeglar är det absolut bästa hjälpmedlet. Dessa kan du nämligen rikta hur du vill. Hur många du behöver beror på hur stort föremålet är. Men två eller tre räcker gott för mindre föremål. Placera speglarna runt omkring föremålet så att de inte syns i bild. Försök sedan att rikta dem så att föremålet får ljus på sig från så många vinklar som möjligt.

… och underifrån …

Se också till att föremålet får ljus underifrån. Det låter kanske svårt, men det behöver det inte vara. Här kan du använda dig av en plexiglasskiva. Lägg skivan ovanpå två stolsryggar. Ta sedan en lampa med bra ljus och sätt den under plexiglasskivan. Rikta mot ditt föremål. Du får garanterat till ett snyggt resultat!

Fotografera gärna på dagtid

Det är viktigt att inte underskatta dagsljus. Fotografera gärna när det är ljust ute så får du mycket gratis. Ofta är en kombination av naturligt ljus och arrangerat ljus den gyllene medelvägen. Prova dig fram.

Sätt produkten i ett sammanhang

Att även visa hur föremålet ser ut eller fungerar i sin "naturliga miljö", kan i många fall vara fördelaktigt. Som exempel kan vi ta företaget Stenbolaget, som på sin webbplats(http://www.stenbolaget.se/), både har tydliga produktbilder, men också en inspirationsavdelning där man kan se hur produkterna används i olika sammanhang, vilket med stor sannolikhet är positivt för potentiella kunder.

För dessa "omgivningsbilder" gäller samma tips som ovan gällande ljussättning.

Nu har du skapat förutsättningar för ett bra ljus! Vill du att dina bilder ska bli riktigt proffsiga kan du behöva redigera dem i ett datorprogram, till exempel Photoshop. Photoshopguide.se exempel på en sajt som innehåller många konkreta och enkla guider för bildredigering.