Upp

Vilken är den bästa systemkameran?

Kompaktkameror i all ära, men den som vill ta sitt fotograferande till nästa nivå bör investera i en systemkamera. De många manuella inställningarna, de utbytbara objektiven och möjligheten att bygga ut systemet med blixtar och andra tillbehör ger dig oanade möjligheter att ta bättre bilder. Sensorerna som sitter i de så kallade spegelreflexkamerorna är dessutom betydligt bättre än de som ryms i små kompaktkameror, vilket ger bättre bildkvalitet.

Många tror att spegelreflexkameror är stora och klumpiga men den nya generationens kameror blir allt mindre. Naturligtvis är de fortfarande tyngre än kompaktkameror, men den flexibilitet och kvalitet man vinner med den kameran uppväger ofta den ökade vikten på kameraväskan.

En kompaktkamera duger alltså om dina bilder bara stannar på minneskortet och för att visa dina nära och kära hur senaste semestern var. Men vill man göra något mer med sina foton, till exempel trycka fotoböcker och stora canvastavlor, bör man som sagt skaffa en systemkamera så att man får till de där riktigt knivskarpa fotona. Mer om olika fotoprodukter hittar du på BGAfotocenter.se.

Modeller

De stora kameratillverkarna släpper nya modeller i sina kameraserier åtminstone en gång om året. Det gör det svårt för både konsumenter och testare att hålla koll på alla modeller som för närvarande finns på marknaden.

De största aktörerna och de vars kameror oftast blir ”bäst i test” i undersökningar är Nikon och Canon. Bägge kameratillverkarna har billigare instegsserier där ett paket med kamera och objektiv kostar under 5 000 kronor. Canons instegsserie heter 650D och den just nu nyaste modellen heter 700D. Nikons senaste nybörjarmodell heter D5300. Båda är bra kameror och det som avgör vilken som inhandlas är egentligen bara prislappen och om man eventuellt har Nikon- eller Canon-objektiv sedan tidigare.

Olympus och Sony också att räkna med

Canon och Nikon är dock inte de enda systemkameraproducenterna. På senare år har många olika tillverkare tagit fram egna digitala systemkameror som också håller hög kvalitet. Olympus och Sony är två av dessa. Särskilt Sony kan erbjuda en mycket intressant modell som kombinerar kompaktkamerans storlek med systemkamerans sensor och utbytbar optik. Denna modell kallas NEX och kamerorna i serien har fått mycket beröm för den höga bildkvaliteten. Här finns en möjlighet att få en behändig kamera som ändå erbjuder all den flexibilitet som man hittar hos de traditionella systemkamerorna.

I sin E-PL-serie erbjuder Olympus en kamera liknande Sonys NEX. Även här är bildkvaliteten hög, men kameran är något dyrare än NEX vilket gör att prisskillnaden blir avgörande när man väljer mellan dessa kameror.